Доларот паѓа во однос на еврото втора недела по ред

од Vladimir Zorba

На валутните пазари, вредноста на доларот во однос на кошницата валути повторно падна минатата недела, втор пат по ред, и падна на најниско ниво во последните пет месеци, бидејќи се очекува намалување на каматните стапки од страна на американската централна банка следната година.

Индексот на доларот, кој ја следи вредноста на американскиот долар во однос на шесте најважни светски валути, минатата недела се лизна за 0,9 отсто на 101,70 поени, а во еден момент падна на 101,42 поени, што е најниско ниво од јули.

Истовремено, доларот ослабе за 1 отсто во однос на европската валута, па цената на еврото достигна 1,1010 долари.

Сепак, доларот порасна во однос на јапонската валута за 0,2 отсто на 142,40 јени.

Падот на индексот на доларот на најниските нивоа во последните пет месеци е резултат на уверувањето на инвеститорите дека американската централна банка го завршила циклусот на зголемување на каматните стапки, со оглед на постепеното ублажување на инфлацијата и дека следната година ќе следи намалување на каматните стапки. .

Голем број на неодамнешни макроекономски показатели ја поддржуваат оваа теза.

Минатата недела, меѓу другото, беше објавена третата проценка на бруто домашниот производ (БДП), која покажа дека американската економија во третиот квартал пораснала нешто побавно од очекуваното.

Забавувањето на растот значи дека и инфлацијата би можела да ослабне, па се интензивираа шпекулациите дека ФЕД би можел да почне да ги намалува каматните стапки веќе во март следната година.

И додека челниците на ФЕД проценуваат дека следната година трипати ќе ги намалат каматните стапки, најверојатно за 0,25 процентни поени, на пазарот се шпекулира дека следната година каматните стапки може да се намалат шест пати, почнувајќи од март.

Иако челниците на Европската централна банка велат дека се уште не размислуваат за намалување на каматните стапки, аналитичарите оценуваат дека ЕЦБ, како и ФЕД, го завршила циклусот на зголемување на каматните стапки и дека цената на парите во еврозоната исто така ќе се намали. следната година.

Слични содржини