Состојки:
– 150 гр шеќер
– 250 мл млеко
– 1/4 лажичка сол
– 2 лажици какао
– 3 жолчки
– 50 гр сечкана чоколада
– 1 лажичка екстракт од ванила
Подготовка:
Измешајте ги шеќерот, млекото, солта и какаото и загрејте ги во длабоко тенџере на средна температура со постојано мешање додека не почне да врие.
Ставете ја жолчката во сад и полека изматете ја. Во жолчките ставете околу 125 мл од топлата смеса и изматете, па истурете сè во топлата смеса.
Загрејте повторно додека не се згусне, но не треба да врие. Се трга од оган, се додава сечканата чоколада и се меша додека не се растопи. Истурете ја смесата во сад и ставете ја во фрижидер додека не се излади.
Сладоледот измешајте го и истурете го во соодветен сад и ставете го во замрзнувач.
Повремено можете да го извадите сладоледот од замрзнувач и да го промешувате.