Ако сте љубител на чоколадно млеко, но не смеете да го пиете од одредени причини, еве една идеја за подготовка на чоколадно млеко од лешници
СОСТОЈКИ
1чаша непечени лешници
4 чаши вода (за киснење)
3 чаши ладна вода
1/4 чаша какао во прав
2 лажици мед
1 лажица ванила екстракт
1/4 лажичка пеперминт екстракт
прстофат сол
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА
Ставете ги лешниците во сад и полејте ги со 4 чаши вода, па оставете ги да се киснат преку ноќ, 8-12 часа. Колку подолго покремасто ќе биде млекото. Следниот ден истурете ја водата во која се киснеа и измијте си со свежа вода. Ставете ги во блендер заедно со сите состојки и блендирајте 3 минути. Процедете го млекото низ газа и стиснете убаво за да се исцеди течноста. Готовото млеко префрлете го во сад и ставете го во фрижидер да се излади. Може да го пиете до пет дена.