Дорси сака да го олесни влезот во светот на биткоин рударството

од Vladimir Zorba

Интензивно-енергетски и хардверски процес на верификација на трансакции на биткоин блокчејн, познат и како рударство, е инхерентно комплициран, обично скап и исплатлив само ако имате релативно евтина електрична енергија и продавате заработени биткоини кога се со разумна цена. Но, Џек Дорси, сериски претприемач познат како ко-основач и прв човек на Твитер, објавува дека ќе се обиде да го поедностави целиот процес и да го приближи до „обичниот човек“.

Тој на својата социјална мрежа објави дека неговата компанија „Сквер“, која инаку се занимава со дигитални плаќања, ќе инвестира во развој на систем за биткоин рударство со отворен код, така што поединци и компании ќе можат да го преземат и да го прилагодат според нивните потреби.

Главната цел на овој проект ќе биде рударството на биткоин да биде подецентрализирано отколку што е сега, подостапно и поефикасно. Распределбата на рударството на уште повеќе корисници ќе ја направи биткоин мрежата побезбедна, побрза и поотпорна на манипулации, додека ефикасноста во областа на потрошувачката на енергија ќе значи дека овој процес ќе биде поисплатлив. Целта е да се користат и чисти извори на енергија и да се користат нашите сопствени чипови за да се осигураме дека рударските платформи се ефтини и ефикасни.

Според Дорси, рударството треба да биде достапно за скоро сите и едноставно – така што купената платформа допрва треба да се вклучи во струја. Во моментов, вели тој, нема доволно поттик за поединци да започнат со рударство, бидејќи работата е премногу сложена за нив. Токму поради овие причини, тимот на „Сквер“ ќе работи на развој на нов хардвер што треба дополнително да го демократизира и прошири веќе распределениот рударски систем.

Џек Дорси е голем поддржувач на крипто -валути, особено биткоин. Оваа година, тој, исто така, ја започна фондацијата ₿Trust, која ќе се занимава со развој на биткоинот и ќе го зголеми своето присуство на пазарите каде што се уште не е вклучена во поширока употреба, како што се Индија или Африка.

Слични содржини