Дубровник поскап од Брисел, Загреб поскап од Будимпешта

од Nikola Popovski

На списокот на трошоците за живот во 608 градови во светот на порталот Нумбео, на глобалната база на податоци за потрошувачки цени, има и пет од Хрватска, од кои најскапиот е Дубровник.

Најскап е Дубровник, кој го зазел високото 65-то место, втор е Задар, на 275-то место, следен од Сплит (312), Риека (322), Загреб (346) и најевтиниот Осиек, кој го зазел 374-то место на списокот , пренесува порталот „Novac.hr“.

Кога станува збор за земјите, на списокот од 138 од нив, Хрватска е на 42-то место, а од земјите од Централна и Источна Европа, само Естонија на 41-то и Словенија на 38-то место се нешто поскапи, додека животот во другите земји е значително поевтин.

Една од причините за тоа, се чини, е високата цена на основните работи, кои вклучуваат електрична енергија, греењето, водата и ѓубрето за станбениот простор за живеење. Меѓу 107 земји, Хрватска е на 17-то место на таа листа.

Слични содржини