Вашингтон ја признава својата грешка во тоа дека мешањето во работите на Либија не доведе до основање во земјата на легитимна влада по соборувањето на Моамер Гадафи. Ова државниот секретар на САД Џон Кери го изјави во интервју за руска ТВ емисија.

20151216.nuoorqimge

“Мислам дека првиот одговор на ова прашање дојде од претседателот Обама и тој веќе одговори дека го смета за грешка мешањето во внатрешните работи на Либија, кое беше направено поради спасувањето на животите на десетици илјади граѓани, кои беа осудени на смрт од режимот на Гадафи. Потоа, сепак не беа преземени доволно напори за воспоставување на легитимна влада. Тоа беше грешка “.

Слични содржини