Една четвртина од вработените во Германија сè уште работат од дома

од Vladimir Zorba

И покрај разговорите за повторно интензивирање на работниците кои се враќаат на работното место, уделот на оние кои целосно или делумно работат од дома не е намален во Германија во последните две години, објави во понеделникот економскиот институт Ifo.

„Бројот на оние кои работат од дома остана речиси непроменет во последните две години. „Homeoffice“ се етаблира во Германија“, рече Жан-Виктор Алипур од минхенскиот економски институт Ifo, кој го спроведе истражувањето.

Според резултатите од ова истражување, во февруари околу четвртина од вработените работеле од дома целосно или делумно.

Забележливо е дека процентот на оние кои работат од дома е помал кај малите и средни компании. Најмногу вработени, 34,1 отсто, работат од дома во услужниот сектор, а најмал процент има во индустријата (16 отсто) и градежништвото (5,4 отсто).

И покрај фактот што некои големи компании како Дојче банк, како и многу јавни услуги, минатата година почнаа да го намалуваат процентот на вработени кои работат од дома, многу од новите правила сè уште дозволуваат барем делумна работа од дома.

„Без оглед на дебатите во некои компании дали работата од дома сè уште треба да биде возможна или не, таквата работа стана добро воспоставена во Германија“, рече Алипур.

Според наодите на институтот, многу малку компании всушност размислуваат да се откажат од работата од дома. „Никој не негира дека работата во просториите на компанијата е подобра од аспект на трансфер на знаење, групна креативност и дружење. Сепак, со добро искористување на времето на вработените во просториите на компанијата, и покрај повремената работа од дома, тоа може да се постигне“, додаде тој.

Работата од дома во Германија се повеќе се воведуваше за време на пандемијата на коронавирус, но по суспензијата на антипандемиските мерки, уделот на оваа форма на работа се намали.

Слични содржини