Една просечна и една минимална плата во семејството се поголеми од потрошувачката кошничка и покрај двојното броење на инфлацијата од ССМ

од Vladimir Zorba

Со една минимална плата и една просечна плата домаќинство во државава може да ја покрие синдикалната кошничка, која ја пресметува Сојузот на синдикати на Македонија во која е изразено задоволувањето на потребите на едно семејство.

Во минималната синдикална кошничка влегуваат трошоците за исрахана и пијалоци, домување, хигиена, превоз, облека и обувки, култура, како и одржување на здравје.

Сумата која ја презентира ССМ како минимална потрошувачка кошничка за месец февруари изнесува 50.909 денари, но во неа двојно е пресметана инфлацијата, бидејќи таа стои и како посебна ставка, а ја има и во зголемите цени во малопродажба. Значи, покачувањето на цените на производите, односно инфлацијата е сметана еднаш во основните ставки и потоа дополнително како посебна ставка инфлација.

Целиот материјал на следниот линк!

Слични содржини