Едноставен рецепт за лесен колач со јаболка и јогурт кој останува мек со денови

од Vladimir Zorba
8,5K прегледи

Бисквит колачите се класика на која секогаш со задоволство се навраќаме. Покрај тоа што се меки и вкусни, многу лесно се подготвуваат, а дополнителен плус е тоа што не се валкаат многу садови при подготовка на вакви колачи.

Подолу можете да најдете рецепт за вкусен колач со јаболка и јогурт кој се прави за миг и останува мек со денови.

Состојки:

Бисквит:

* 2 јајца на собна температура
* 180 гр шеќер
* 180 гр јогурт
* 180 мл млеко
* 60 мл масло
* 300 гр брашно
* Прашок за пециво

Полнење:

* 2 големи јаболка
* 25 путер
* 20 гр кафеав шеќер

Подготовка:

Подгответе ги јаболката. Излупете ги, исечете ги на половина и исечете ги на коцки. Во тавче ставете путер, додадете јаболка и шеќер и мешајте додека јаболката не омекнат.

За пандишпанот измешајте ги јајцата, шеќерот, јогуртот, млекото и маслото и мешајте додека не стане пенеста текстура. Додадете просеано брашно и прашок за пециво и матете со жица додека не добиете смеса слична на густо тесто за палачинки.

Обложете кружен сад со хартија за печење, истурете ја смесата со бисквити, па со лажица додајте ги подготвените јаболка и целиот сок што го добивте при подготовката на јаболката.

Се пече во рерна загреана на 180 степени 40 до 50 минути. Користете чепкалка за да проверите дали бисквитот е готов – ако не остане смеса на чепкалката, тоа значи дека е готов.

По желба посипете со шеќер во прав.

На здрвје!

Слични содржини