Гаспачо е класична ладна шпанска супа која традиционално се прави со свежи домати, пиперки, црвен кромид и лук.
Состојки:
500 гр зрели домати
1 зелена пиперка
1 чешне лук
четвртина црвен кромид
помал лимон
4 супени лажици екстра девствено маслиново масло
една лажичка сол
малку чили пиперка (по избор)
чери домати
свеж босилек
Подготовка:
Измијте ги и исечкајте ги доматите и ставете ги во блендер. Исечете ја пиперката на неколку парчиња, излупете ги лукот и кромидот и сè додајте во блендерот.
Исцедете го лимонот и додадете го сокот заедно со солта и маслиновото масло и сè мешајте 5 минути.
Се препорачува да се измеша до средна текстура, за да останат некои парчиња, за да не биде целосно мазна смесата. На крај се цеди во цедалка и се става во фрижидер неколку часа за вкусовите добро да навлезат.
Послужете во поединечни чаши или чинии со неколку половини од чери домати и неколку листови босилек.
На здравје!