ЕУ ја одобри германската шема за субвенционирање за намалување на емисиите во индустријата

од Vladimir Zorba

Европската комисија одобри шема за субвенционирање на германската влада во вредност од 4 милијарди евра за да помогне во намалувањето на емисиите од индустриското производство. Поддршката би била дадена преку двонасочни договори за јаглерод (CCfDs), исто така наречени „договори за заштита на климата“, кои ги компензираат компаниите за дополнителните трошоци за префрлување на климатско неутрални процедури за производство. Германскиот министер за економија Роберт Хабек ја поздрави веста како „одлука за енергетско интензивна индустрија“ и рече дека договорите за разлика „обезбедуваат одржливо создавање вредност со пионерски технологии погодни за климата и одржливи работни места во Германија“.

Проектите поддржани во рамките на шемата ќе се движат од изградба на резервоари за топење за производство на стакло, напојувани со електрична енергија до замена на традиционалните процеси на производство на челик со постројки за директно намалување на водород. Министерството за економија соопшти дека владата наскоро ќе ја започне првата аукција на која компаниите ќе можат да се натпреваруваат за поддршка, откако Министерството за финансии и ревизорите ќе го спроведат конечниот преглед, објави Handelsblatt.

Четири милијарди евра е сумата што германската влада има намера да ја стави на располагање на првиот оглас за тендери, пишува весникот. Парите нема да се исплаќаат на еднократен износ, туку на рати на определениот 15-годишен рок на договорите за заштита на климата. Во овој прв круг, ќе биде поставен максимален лимит за финансирање од 1 милијарда евра по апликација за да се осигури дека ќе имаат корист и помалите и средните проекти. Севкупно, Министерството има намера да обезбеди повеќе од 20 милијарди евра за договори за заштита на климата во четири рунди тендери во наредните години, соопшти Handelsblatt. Првично, проектите што вклучуваат фаќање и складирање на јаглерод (CCS) нема да можат да се натпреваруваат на аукциите, бидејќи Германија сè уште нема правила за технологијата. Владата допрва треба да ја претстави својата стратегија за управување со јаглеродот.

Германија ја објави новата програма за субвенционирање во средината на 2023 година. Земјата има за цел да стане климатско неутрална до 2045 година, но намалувањето на CO2 во основните материјални индустрии како што се челикот, цементот, хартијата, стаклото и хемикалиите е тешко бидејќи длабоките намалувања на емисиите често не можат да се постигнат едноставно со замена на фосилните горива со обновлива енергија. Наместо тоа, потребни се сосема нови и често скапи методи на производство, кои во многу случаи сè уште не можат да се користат конкурентно. „Мерката придонесува за постигнување на климатските и енергетските цели на Германија, како и стратешките цели на ЕУ од Европскиот зелен договор“, соопшти Комисијата.

Германската челична федерација (ВВ Стал) ја повика владата брзо да го распише првиот тендер. „Целосно разбираме дека тендерскиот процес првично треба да се однесува на средни компании – како и многу наши компании кои произведуваат челик со електрична енергија“, рече управниот директор на здружението Марија Рипел.

Сепак, следните кругови треба да бидат отворени и за компании со поголем потенцијал за заштеда на CO2, додаде таа.

Слични содржини