ЕУ не ги оданочува најбогатите: „Загубите се 33 милиони евра на час“

од Vladimir Zorba

Владите на Европската унија годишно губат 286,5 милијарди евра приход, или 33 милиони на час или БДП на една Финска, бидејќи не успеваат правично да ги оданочат најбогатите Европејци.

Тоа би било износот што би можел да го донесе данокот на богатство од 5 отсто, според анализата на „Оксфам“.

Само еден процент од најбогатите во Европа поседуваат речиси половина од финансиското богатство на континентот, вклучувајќи банкарски депозити, акции, обврзници и заеми.

Милијардерите во ЕУ го зголемија своето акумулирано богатство за една третина од 2020 година, на 1,9 трилиони евра во 2023 година. Во исто време, 99% од населението на ЕУ стана посиромашно.

Јазот меѓу супер богатите и „обичните“

Јазот меѓу супербогатите и „обичните“ луѓе во Европа се зголемува секоја година бидејќи владите на ЕУ не успеваат да го оданочуваат фер екстремното богатство, се вели во соопштението на меѓународна хуманитарна организација.

Во Франција, просечниот човек плаќа околу 50% од својот економски приход во даноци (сите заедно), додека лице од најбогатите 0,0002% плаќа само 2%. Во Италија, каде што повеќето граѓани плаќаат 40-50% од приходите како даноци, милијардерите плаќаат само околу 20%.

„Владите повеќе не можат да имаат изговор за „нема пари“ за неуспешна борба со климатската криза и ставање крај на сиромаштијата. Парите што им се потребни се во џебовите на супер богатите“, вели даночниот експерт од „Оксфам“, Кјара Путатуро.

Прогресивниот данок со стапка од 2 до 5 отсто за мултимилионерите и милијардерите во ЕУ може да донесе 286,5 милијарди евра годишно. Ова одговара на речиси 40% од фондот на ЕУ за закрепнување по пандемијата, повеќе од три пати повеќе од седумгодишниот буџет за помош на ЕУ и повеќе од половина од проценетите годишни трошоци во светот за адаптација и ублажување на климатските промени во земјите со низок и среден приход. .

Европската иницијатива за данок на богатство

Најбогатите луѓе во Европа се и најголемите европски загадувачи. Секој човек од најбогатите 1% испушта во просек 14 пати повеќе CO2 од некој од долните 50%.

Европскиот данок на богатство, вели „Оксфам“, исто така би можел да го реши проблемот со прекумерните емисии на супербогатите преку канализирање на нивното богатство во финансирање јавни услуги и исполнување на климатските цели.

„Оксфам“ изјави дека седум од десет Европејци се согласуваат со оданочување на богатите за поддршка на сиромашните.

Таа хуманитарна организација, заедно со економисти, мултимилионери и политичари, ја поддржува Европската граѓанска иницијатива за европски данок на богатство.

Слични содржини