Градовите во Германија собираат милиони евра од казни за брзо возење

од Milan1

Вкупно десет града во Германија во 2020 година собрале милионски суми од вакви казни, покажува истражување на работна група за сообраќајно право на Германската адвокатска комора. Сепак, со 64 уреди за мерење на брзината, Хамбург води во поглед на сумата собрана од казни за прекумерна брзина.

Другите градови на листата се Гетинген, Ахен, Дортмунд, Манхајм, Карлсруе, Тибинген, Нирнберг, Дрезден и Цвикау.

Аналитичарите ги прашале 150. најголеми градови во Германија, но само 46 одговориле, а 16 не ги откриле податоците. Затоа, веројатно повеќе германски градови заработиле најмалку еден милион евра од камерите за контрола на брзината.

Предлог-буџетот на Келн за 2022 година покажува дека градот во 2019 г. заработил 17,6 милиони евра од вакви казни, а Лајпциг истата година собрал 11,6 милиони евра.

Речиси сите градови што учествувале во анализата изјавиле дека собрале многу поголеми суми од потребната за инсталација и одржување на камерите.

Слични содржини