Германија забранува пластични кеси

од Vladimir Zorba

Германскиот парламент, Бундестагот, донесе закон за забрана на пластични кеси на мало од 2022 година, со услов тенки пластични кеси за пакување овошје и зеленчук сепак да бидат дозволени. Забраната се однесува на пластични кеси со дебелина од 15 до 50 микрометри, кои се стандардни вреќи што се користат во малопродажбата.

„Пластичната кеса е синоним за непотребно трошење на ресурси“, рече министерот за животна средина Свења Зулче (СПД на Социјалдемократската партија на Германија).

Таа рече дека платнени вреќи, корпи и пластични кутии кои можат да се користат повеќепати се „добра алтернатива“ на пластичните кеси.

Еколошката организација WWF ја поздрави забраната за пластични кеси во Германија, но истовремено рече дека забраната има „само симболична тежина“.

„Помалку од еден процент од потрошувачката на пластика во Германија отпаѓа на пластичните кеси“, се вели во соопштението на WWF.

Партијата на зелените исто така го поддржа законот во парламентот, но смета дека трендот на употреба на пакување за еднократна употреба не е запрен.

Опозициските партии Алтернатива за Германија и Либералдемократската партија гласаа против законот затоа што сметаат дека тоа е нефер мерка за германската малопродажба, без видлив ефект врз животната средина, со образложение дека таа се однесува само на германската трговија, додека другите земји на ЕУ не се засегнати од тие законски мерки.

Пратеникот на АфД, Андреас Блек, посочи дека договорот меѓу малопродажбата и федералната влада за намалување на употребата на пластични кеси, постигнат пред две години, донесе резултати и ја намали употребата на вреќи за две третини.

„Законот за забрана на пластични кеси е најбезсмислената еколошка забрана за овој изборен период“, рече Блек.

Во последните две години, огромното мнозинство од ланците на супермаркети целосно ги исфрлија од употреба пластичните кеси.

Слични содржини