Германската дигитална индустрија загрижена од влијанието на екстремно десничарската реторика

од Vladimir Zorba

Германската дигитална асоцијација Bitkom се огради од политичките позиции на екстремно десничарската Алтернатива за Германија (AfD) и предупреди на последиците од спроведувањето на барањата на партијата.

Германската дигитална економија би била оштетена и нејзината меѓународна конкурентност масовно нарушена доколку програмата на AfD и позициите искажани од нејзините претставници се преточат во политика, се вели во документ објавен од Bitkom.

Bitkom претставува повеќе од 2.200 компании во дигиталната економија на Германија, вработувајќи повеќе од 2 милиони луѓе.

Оттаму остро ги критикуваат позициите на АфД за имиграцијата. Според политиките на AfD, недостатокот на ИТ вештини во Германија масовно ќе се влоши.

Во Германија веќе има 149.000 слободни работни места кои не можат да се пополнат, соопшти здружението, додавајќи дека оваа празнина не може да се затвори без имиграција.

„Речиси 1,4 милиони луѓе од сите региони и земји работат само во германските ИТ и телекомуникациски компании“, рече претседателот на Bitkom, Ралф Винтергерст. 180.000 луѓе биле од различна националност, а 70% доаѓаат надвор од ЕУ.

„Тие се незаменливи за дигитална Германија. Различноста нè прави силни“, додаде тој.

Ако Германија сака да држи чекор со водечките иновациски центри како што се САД и Кина, треба да ги привлече најдобрите ИТ специјалисти во светот, тврди тој.

Други германски деловни здруженија претходно повикаа на јавно противење на барањата на AfD, вклучително и Федерацијата на германските индустрии (BDI).

Слични содржини