Германската железничка компанија секоја година лицитира стотици заборавени велосипеди

од Vladimir Zorba

Минатата година германскиот државен железнички оператор Deutsche Bahn на аукција продаде стотици заборавени велосипеди.

„Се проценува дека секоја година се наоѓаат околу 2.700 велосипеди на и во нашите 5.400 железнички станици“, објасни портпаролката на Дојче Бан на прашањето на ДПА. Околу половина од нив се продаваат на аукција откако ќе бидат задржани најмалку 10 недели.

Цената што велосипедот ја постигнува на аукцијата на лице место во Берлин-Лихтенберг, на пример, зависи од видот на велосипедот и неговата состојба. Просечниот приход од аукцијата е 60 евра (64,65 долари) по велосипед, рече портпаролката. Сепак, е-велосипеди се продаваат и на аукција во различни градови, при што понудите ја надминуваат границата од 300 евра.

„Приходите од секој велосипед првично се чуваат“, објасни портпаролката. Доколку поранешните сопственици се јават во рок од три години од аукцијата, тие имаат право на исплатениот принос, кој потоа ќе им биде исплатен.

Во спротивно, „собраните пари ќе се користат за финансирање на управувањето со изгубениот имот“, рече портпаролката. Големиот обем на изгубен имот и управувањето со изгубениот имот, како што се обработка, складирање, враќање на сопственикот и рециклирање, се поврзани со високи трошоци.

Секоја година, околу 250.000 предмети губат патниците на станиците и возовите на Deutsche Bahn низ Германија. Тоа се речиси 700 заборавени предмети дневно. Тука спаѓаат секојдневните предмети како што се мобилните телефони, како и куриозитетите како што се протези, венчаници и судиски наметки…

Според Deutsche Bahn, во просек 60% од артиклите може да им се вратат на нивните сопственици, „во групи производи со висока вредност како што се лаптопите дури и до 90%“.

Секој што го заборавил својот велосипед во возот може да докаже дека е негов со наведување одредени карактеристики на велосипедот, како што се брендот и бојата, како и каде е изгубен.

Слични содржини