Германскиот автоклуб пресмета: Некои модели на е-автомобили се подостапни за возење од дизел и бензин моделите

од desk4

Пресметките се базираат на целосните трошоци за моделите на возила кои моментално се достапни на германскиот пазар

 

Во споредба со моторите со внатрешно согорување, Германската автомобилска асоцијација (ADAC) гледа предности во средните електрични автомобили, објави групата. Меѓутоа, во категоријата на мали возила, електричните автомобили често не се конкурентни.

 

Пресметките се базираат на целосните трошоци за моделите на возила кои моментално се достапни на германскиот пазар. Покрај трошоците за гориво или електрична енергија и амортизација на возилата, во пресметките се вклучени и ставки како трошоци за одржување, даноци и осигурување.

 

Во просек, за анализираните возила со средна големина, електричните автомобили беа малку поевтини. Пресметките се направени на возила со километража од 15.000 километри годишно во тек на користење од пет години. Ова беше точно дури и кога цените на горивата беа релативно ниски. Во категоријата мали автомобили, пак, електричните возила беа поразени. Според ADAC, цените на електричните автомобили се едноставно превисоки во споредба со автомобилите со внатрешно согорување.

Слични содржини