Германскиот министер за клима сака складирање на CO2 под морското дно

од Vladimir Zorba

Германскиот министер за економија и клима, Роберт Хабек рече дека е за складирање на заробените емисии на CO2 под земја во Германија, барем во регионите на отворено море во земјата.

Технологијата – позната како заробување и складирање на јаглерод (CCS) – е безбедна и е наменета за сектори кои во моментов е тешко или невозможно да се направат климатски неутрални, како што е цементната индустрија, рече министерот во понеделникот.

Германскиот климатски истражувач Отмар Еденхофер нагласи дека Германија нема да ги постигне своите климатски цели без CCS.

CCS е процес во кој емисиите на CO2, на пример од индустриските процеси, се заробени и складирани на подземна локација. Технологијата е скапа и научно контроверзна.

Некои еколошки организации предупредија дека ако CO2 може да се зароби, ќе се вложат помалку напори за избегнување на емисиите на прво место.

„Фокусот на нашите напори е секогаш да спречиме појава на емисии на прво место“, рече Хабек.

Владиното финансирање треба да се фокусира на емисиите што е тешко или невозможно да се избегнат, додаде тој.

Според министерот, германската влада веќе постигнала фундаментален договор за стратегија за складирање. Засега треба да се исклучи складирањето на копно. Морските заштитени подрачја исто така би биле исклучени.

Слични содржини