Ги поместивте ли стрелките на часовникот? Еве како тоа всушност влијае на нашето здравје

од Vladimir Zorba

Пред доаѓањето на летните денови, секоја година ги движиме стрелките на часовникот – еден час понапред. Годинава падна на 26 март во 2 часот по полноќ. Така, синоќа спиевме еден час помалку и се покажа дека тоа всушност има големо влијание врз нас.

Последиците се чувствуваат затоа што во текот на ноќта телото го лачи хормонот мелатонин, а кога тоа ќе се наруши има негативни последици по здравјето. Поместувањето на часовникот на летно сметање на времето влијае на „внатрешниот часовник“ или човечкиот биоритам. Ризикот од срцев и мозочен удар се зголемува. Постарите луѓе кои боледуваат од рак може да развијат поголем ризик од кардиоваскуларни болести во тие денови, а нарушениот сон влијае и на крвниот притисок и, се разбира, на менталното здравје.

Има некои истражувања кои покажуваат дека првиот понеделник по поместувањето на часовникот ги зголемува шансите за срцев удар за 25 проценти. Сето тоа поради стрес, нарушување на биоритамот и мелатонин.

Може да се појават и други симптоми како хроничен замор, недостаток на концентрација и намалена продуктивност. Според истражувањето објавено од Journal of Applied Psychology во 2012 година, на првиот работен ден по поместувањето на часовникот, Google забележал значително повеќе пребарувања за забавни содржини како видеа на YouTube, што укажува на недостаток на концентрација на оние кои биле на работа тој ден. .

Само еден час помалку сон го зголемува ризикот од сообраќајни незгоди.

Истражувањето во Америка покажа дека за само шест дена по поместувањето на часовникот, бројот на сообраќајни несреќи се зголемил од 5,4. до 7,5 отсто. Според пресметките, тоа значи уште 302 смртни случаи во период од 10 години.

Зошто всушност го правиме тоа?

Главниот „виновник“ за поместување на часовникот е Бенџамин Френклин, бидејќи тој прв дошол на идеја да го помести часовникот за да го продолжи посветлиот дел од денот во вечерните часови. Неговата идеја дојде за да заштеди на енергетските ресурси, како што се пчелин восок и масло за маслени светилки, но во денешно време поместувањето на часовникот се смета за контрапродуктивно.

Во 2018 година, Европската комисија предложи укинување на сезонските промени во пресметката на времето. Тој предлог беше заснован на ставови на граѓаните, анализи, стручни студии, преговори со Европскиот парламент и јавни консултации. Минатата година земјите-членки требаше да го укинат менувањето на часовникот, но тоа беше одложено за „некое време во иднина“.

Слични содржини