Гибаница со ајвар

од Stefanija Kuzmanovska
281 прегледи

Состојки:

– 500 гр тенки кори за пита

– 2 главици кромид

– 400 гр шампињони

– 4 лажици ајвар

– 2 дл кисела вода

– 1 дл масло

– сол, бибер

Подготовка:

Кромидот исечкајте го на коцки, а шампињоните на листови. Во сопствениот сок пропржете ги кромидот и печурките додека не испари вишокот течност.

Кон крајот на динстањето додадете го ајварот, зачините по вкус и кратко пропржете.

Премачкајте тркалезна тава, па прво ставете две кори. Нанесете малку фил и покријте го со кора, па премачкајте со мешавина од масло и кисела вода.

Постапка на полнење – кора – фил – кора – премачкување со масло и кисела вода додека не се потроши целиот материјал. Завршете со кора, премачкајте ја со смесата од масло и кисела вода и напикајте ги краевите.

Се пече во загреана рерна на 200 степени додека не порумени.

Слични содржини