Групата на FTX имала 1,43 милијарди долари во готовина на крајот на 2022 година

од Vladimir Zorba

Банкротираната група крипто-компании околу берзата FTX имале 1,43 милијарди долари во готовина на крајот на минатата година, додека нејзиниот персонал се намали за речиси 40% од ноември. Ова е јасно од привременото финансиско ажурирање цитирано од Блумберг.

Готовинското салдо на групата заклучно со 31 декември 2022 година беше над 1,24 милијарди долари пријавени на 20 ноември, покажуваат поднесоците.

Само непостоечката трговска фирма Alameda Research имаше 876,6 милиони долари во готовина, што е повеќе од 401 милион долари во ноември.

Во меѓувреме, бројот на вработени на групацијата значително се намали на 195 до крајот на годината од 320 на 11 ноември, кога FTX поднесе барање за стечај.

Американските власти го обвинија поранешниот крипто-крал, Сем Бенкмен-Фрид за измама додека водел FTX. Ќе му се суди откако ќе се изјасни за невин по кривичната пријава.

Сега новоименуваното раководство на компанијата се обидува да утврди колку уште може да им се врати на доверителите.

Слични содржини