Климатските промени земаат огромен залак од глобалниот синџир на снабдување со храна, при што локалните ресторани и готвачи го сносат најголемиот дел од последиците, според најновиот извештај на Фондацијата Џејмс Берд и Глобалниот институт за храна на Универзитетот Џорџ Вашингтон.
Според извештајот, независните ресторани и готвачи се на критичен момент бидејќи климатските промени претставуваат непосредна закана и за рестораните и за земјоделците кои ги снабдуваат со храна.
Додека големите синџири како Мекдоналдс можат да ја надминат бурата, загубите предизвикани од климата се особено штетни за независните ресторани, кои се познати како тешки за почеток, со дури 26 отсто неуспешност во првата година од работењето, се посочува во извештајот.
Независната ресторанска индустрија, според извештајот, е петти по големина работодавач во САД, со вкупно 3,9 милиони работници, генерирајќи плати од 75 милијарди долари во локалните економии низ САД и над 209 милијарди долари приход.
„Како готвач и во мојата работа со ресторани ширум светот, од прва рака го гледам влијанието на климатските промени врз состојките што ги набавуваме, јадењата што ги подготвуваме и заедниците и луѓето на кои им служиме. Ова истражување е повеќе од само збирка на податоци и сознанија, тоа е збирен повик за готвачи, ресторани, производители на храна, креатори на политики и сите актери низ синџирот на снабдување“, рече Хозе Андрес, светски познатиот готвач, автор, хуманитарен и основач на Глобалниот институт за храна на Универзитетот Џорџ Вашингтон.
Екстремните временски настани, како што се суши и поплави, одекнуваат од фарма до маса, известува Inside Climate News. Во 2022 година, ураганот Јан предизвика повеќе од 416 милиони долари загуби на цитрусни култури во Флорида, која произведува повеќе од половина од сите цитруси што ги консумираат Американците.
Истата година, побарувањата за осигурување од загуба на земјоделски култури се зголемија на речиси 20 милијарди долари во Тексас по рекордните суши што ја погодија државата, се вели во извештајот. Ова го одразува националниот тренд на вртоглаво зголемување на трошоците за земјоделско осигурување.
Во комбинација со недостигот на работна сила и проблемите со синџирот на снабдување за време на пандемијата КОВИД-19 и војната меѓу Украина и Русија, овие загуби ги зголемија цените на заедничките состојки како оризот и пченицата, принудувајќи ги рестораните да ги зголемат сопствените цени за околу 24 отсто од 2020 година.
„Проблемите со синџирот на снабдување со храна се појавуваат речиси секојдневно, а потешкотии во последните три години има повеќе од кога било досега. На пример, рибарите не излегуваат за време на урагани, па затоа ве спречува да добиете одреден вид риба. Истото важи и за сушите. Во одредени региони, тие ќе уништат одредена култура, така што ќе треба да се обидете да ја пронајдете од друга област“, вели во извештајот Џон Паладино, менаџер на ресторан во Great American Restaurant Group во Вирџинија.
Светла точка во извештајот е улогата што можат да ја играат „центрите за храна“ како што се локалните фарми и пазари за да им помогнат на локалните ресторани да преживеат за време на прекини во синџирот на снабдување, особено долж западниот брег. Сепак, проблемот е што во многу држави низ Средниот Запад, недостигаат овие локални синџири на снабдување.
За да се ублажи влијанието на климатските промени врз работата на рестораните, готвачите и фармерите, Фондацијата Џејмс Берд и Глобалниот институт за храна започнаа кампања за подигање на свеста со здружување на готвачи ширум светот, едукација на креаторите на политики и мобилизирање на пошироки акции.
„Независните ресторани не се само срцето и душата на нашите заедници – тие се и моќна економска сила, обезбедувајќи работни места за милиони луѓе, генерирајќи стотици милијарди приходи, поддржувајќи го локалното земјоделство и бизнисот и негувајќи го нашиот културен идентитет. Суровата реалност е дека климатските промени ќе создадат сериозни предизвици за многу од нив, и од клучно значење е да се собереме и да преземеме акција сега“, рече Клер Рајхенбах, извршен директор на Фондацијата Џејмс Берд.