Доколку за време на летните горештини не ви е дo готвење и да висите над шпорет, имаме рецепт за вас.
Полнетите пиперки со фета сирење се брзо, едноставно и вкусно јадење.
Летен оброк со малку јаглехидрати е совршен избор за вкусен ручек во топлите денови.
Состојки:
* 4 црвени пиперки, исечкани на коцки
* 200 гр фета сирење
* 1 јајце
* 0,5 дл павлака
* 4 супени лажици маслиново масло
* сол, бибер
* по вкус, можете да додадете шунка, маслинки, лук и други зачини
Подготовка:
Загрејте ја рерната, подгответе плех и ставете хартија за печење. Измијте ги, исушете ги и ставете ги пиперките да се потпечат, повремено превртувајќи ги.
Кога ќе бидат до половина потпечени, доволно е да се излупат, да се изладат, да се преполоват и да се извадат стеблата, семките и кората.
Во посебен сад изгмечете го фета сирењето со вилушка, додајте едно цело јајце и павлака и сè измешајте. Посолете ја и побиберете ја смесата по желба.
Секоја пиперка наполнете ја со смесата со сирење и наредете ја една до друга во плех подмачкан со масло. Дополнително посолете, бибер и посипете со маслиново масло.
Ако сте инспирирани, можете да додадете сечкана шунка, маслинки, лук и други зачини по вкус.
Полнетите пиперки печете ги во загреана рерна на температура од 180 степени околу 40 минути или додека не поруменат.
Заедно со пиперките и сирењето, можете да послужите домашен леб или брускети.
Пријатно!