Инфлацијата во Аргентина во март речиси 288 отсто

од Vladimir Zorba

Годишната потрошувачка на инфлација во Аргентина се искачи на нов рекорд од речиси 288 отсто во март, покажуваат податоците објавени во петокот.

На месечно ниво, индексот на потрошувачки цени (CPI) во март бележи пораст од 11 отсто во однос на претходниот месец, по растот од 13,2 отсто во февруари.

Индексот на трошоците на животот забележа пораст од 51,6 отсто во првиот квартал, пишува Националниот институт за статистика и пописи Кс.

Потрошувачката инфлација се искачи на ново рекордно високо ниво од 287,9 отсто на годишно ниво, соопшти институтот.

Годишната потрошувачка на инфлација во таа јужноамериканска земја достигна 276,2 отсто во февруари, по 254,2 отсто во јануари, што е највисока во повеќе од три децении.

Централната банка на Аргентина ги намали каматните стапки на 70 отсто од 80 отсто во четвртокот, што е трето намалување на стапките откако претседателот Хавиер Мајли ја презеде функцијата во декември.

Слични содржини