Исчезна радиоактивна капсула во Австралија: Опасна за луѓето, исклучително мала, не смеете да и се приближувате на повеќе од 5 метри

од Radmila Tasevska

„Загубата на капсула што содржи високо радиоактивен цезиум-137, со димензии само шест на осум милиметри, е крајно загрижувачка со оглед на многу опасниот материјал“, рече Роџер Кук, заменик-премиер на Западна Австралија.

Властите во Западна Австралија трагаат по радиоактивна капсула со големина од само неколку милиметри. Таа пред неколку дена испадна од камионот, а нејзиното отсуство само што беше забележано.

Малата, опасна капсула наводно паднала од камион за време на транспортот од рудник северно од рударскиот град Њуман до магацин во близина на метрополата Перт.

Како и каде точно исчезнала капсулата за време на рутата од речиси 1.400 километри не е јасно. Наводно сè се случило во текот на втората недела од јануари, околу 12 јануари, но според ABC, само на 25 јануари, кога камионот бил истоварен, било забележано дека ја нема капсулата.

„Загубата на капсула што содржи високо радиоактивен цезиум-137, со димензии само шест на осум милиметри, е крајно загрижувачка со оглед на многу опасниот материјал“, рече Роџер Кук, заменик-премиер на Западна Австралија.

Регионалниот здравствен службеник Ендрју Робертсон издаде итно предупредување во текот на викендот. Секој што ќе открие што личи на мала капсула, треба да се држи најмалку пет метри подалеку. Одделот за здравство на Западна Австралија ја извести јавноста за инцидентот доцна во петокот.

Во рударството се користат радиоактивни капсули. Во регионот Њуман, каде што започна транспортот, главно се ископува железна руда. Малата радиоактивна капсула била дел од мерачот на радијација што вообичаено се користи за мерење на радиоактивноста во постројките за преработка на нафта и гас, пренесува ABC.

Противпожарните и спасувачките екипи пребарале 36 километри од прометната товарна рута користејќи преносни детектори за радијација и метал, објави во неделата австралиската новинска агенција ААП. Властите ги користеа и податоците од ГПС на камионот за да ја утврдат точната рута на возачот и да видат каде застанал.

Опасно за луѓето „Капсулата емитува прилично количество зрачење“, рече Робертсон.

Во радиус од еден метар, ова е околу десет рендгенски снимки за еден час – или количината на природно зрачење на кое едно лице е изложено за цела година.

„Тој емитира и бета и гама зраци. Ако се приближите до него, може да претрпите оштетување на кожата, вклучително и изгореници на кожата“, рече Робертсон.

Тој објави фотографија на Твитер на која се гледа таква радиоактивна капсула значително помала од една пара.

Во потрагата учествувале противпожарната бригада, полицијата на Западна Австралија, Министерството за здравство и експерти. Сопствениците на возила кои патуваат на Големиот северен автопат се замолени да ги проверат своите гуми, според телевизијата ABC.

Капсулата можеби се заглавила таму и веќе стигнала до други делови на земјата. Властите предупредија дека никој не може да гарантира дека таа ќе биде пронајдена.

Слични содржини