Сезоната на овошје и зеленчук е пред нас, пазарите се побогати, а понудата на свежа храна се зголемува. Кога го избирате најдоброто за вашето семејство и вашата трпеза, пробајте неколку докажани совети за да бидете сигурни дека имате само највисок квалитет.
Доматите се една од намирниците што често се наоѓа на трпезата и често е под лупа на јавноста. Дали е здраво, непрскано, домашно и како што советуваат експертите, неколку работи треба да ве водат при изборот. Исто така, се препорачува секогаш да го купувате од доверливи добавувачи и мали, локални одгледувачи.
1. Темни дамки или црнки
Овие промени најчесто се резултат на физичко оштетување, прекумерно наводнување или габични инфекции. Тие не значат автоматски дека доматите се „полни со отров“. Ако овошјето е скапано или мувлосано, треба да се фрли, но тоа не е знак за присуство на „отров“, туку за расипување.
2. Бели или жолтеникави траги под кората
Тие може да бидат резултат на несоодветно одгледување (премногу ѓубриво или пестициди). Ова не е сигурен знак дека овошјето е опасно по здравјето, но може да укажува на поголемо присуство на хемикалии, па затоа е подобро да се избегнуваат ваквите овошја или темелно да се измијат и излупат.
3. Зелена внатрешност на зрели домати
Ова е често нормално кај одредени сорти или ако овошјето не е сосема зрело.