Изгласана новата хрватска Влада, 79 пратеници гласаа ЗА!

од Илинка Илиоска

ХРВАТСКА вечерва ја доби 16-та влада од независноста, хрватскиот Сабор и изгласа доверба на новата, трета влада, која ќе ја предводи актуелниот премиер Андреј Пленковиќ (ХДЗ).

По целодневна, десетчасовна расправа за поддршка на владата на ХДЗ и ДП, гласаа 79 од присутните 141 пратеник, еден воздржан, а 61 беа против.

Парламентарното мнозинство го поздрави изразувањето доверба на Владата.

 

Слични содржини