Јогуртите и готовите оброци со малку маснотии се меѓу популарните производи по кои посегнуваат многу луѓе кога се обидуваат да ослабат. Но, тие можат да предизвикаат акумулација на маснотии на телото – и покрај тоа што се промовираат како погодни за диета.
Многу луѓе кои се обидуваат да ослабат се одлучуваат за производи кои се етикетирани како поздрави алтернативи.
Сепак, д-р Френклин Џозеф предупредува дека целосното губење на маснотиите може да биде контрапродуктивно – особено кога станува збор за ослободување од тврдоглавата тежина околу половината.
Тој истакнува дека многу од овие наводни производи за слабеење се високо преработени и богати со шеќер и скроб.
„Само затоа што пишува „малку маснотии“ не значи дека е добро за слабеење. Овие намирници често ги отстрануваат маснотиите, но содржат шеќер и адитиви, а таа комбинација всушност може да го поттикне гладот и зголемувањето на телесната тежина. На вашето тело му се потребни маснотии за регулирање на хормоните и ситост. Отстранете ги и заменете ги со шеќер, и ќе добиете совршена „бура“ за зголемени желби, особено околу половината“, рече тој.
Многу популарни диетални производи се потпираат на состојки како малтодекстрин, глукозен сируп или модифициран скроб за да се зачува вкусот и конзистентноста, но ова може да предизвика скокови во шеќерот во крвта и инсулинот, што го поттикнува акумулирањето на маснотии на стомакот.
Како што диетите со малку маснотии и многу јаглехидрати стануваат сè попопуларни на социјалните медиуми, д-р Џозеф предупредува дека поединците можеби ненамерно го попречуваат губењето на маснотиите.
„Тоа е стапица што ја гледаме со децении – храна со малку маснотии што на крајот ги прави луѓето погладни. Сега гледаме повторно оживување на диетите со висок шеќер и без маснотии што се промовираат преку интернет, но науката не поддржува долгорочен успех. Овие трендови можат да бидат лажни. Звучат чисто и едноставно, но честопати промовираат храна што не ве заситува или не го поддржува метаболичкото здравје“, објасни тој.
Наместо да се избегнуваат сите масти, Џозеф препорачува вклучување мали количини здрави масти од храна како маслиново масло, семки, авокадо и јаткасти плодови, заедно со јаглехидрати богати со растителни влакна и посни протеини.
„Здравите масти всушност можат да ги намалат желбите, да го регулираат шеќерот во крвта и да ви помогнат да се чувствувате сити. Тоа е многу поефикасно отколку грицкање јогурт со ниска масленост или житни плочки со ниска масленост цел ден“, додаде тој.