Jадења од времето на Југославија кои многумина ги сакаа, а денес се речиси заборавени

од Stefanija Kuzmanovska
354 прегледи

Многумина се сеќаваат на јадење кое некогаш било толку популарно и сакано во Југославија, а денес е речиси заборавено.

Без разлика дали причината била ограничената понуда во продавниците или сиромаштијата, овие јадења се подготвувале со многу малку состојки. Ова се често највкусните јадења на кои со задоволство се сеќаваме од времето на стара Југославија.

Еве некои од највкусните јадења од не така далечното минато кои денес се помалку се подготвуваат.

1. Сладок купус без месо
Овој здрав, лесен и евтин ручек лесно се прави. За да биде повкусно, во купусот и другиот зеленчук додадете кромид (кој прво го пропржите), моркови, пиперки, лук по желба, домати и магдонос.

2. Леб, маст и црвена пиперка
Иако многу постари луѓе ќе ги потсети на нивното детство, ова јадење е незамисливо за нашите деца.

3. Компири варени во лушпа
Ништо поедноставно. Послужете го со сирење, направете салата од домати и имате ручек кој е идеален за топлите летни денови.

4. Стар леб здробен во кисело млеко
Кога не знаете што да појадувате или вечерате, здробете го лебот во ладно кисело млеко или јогурт. Дури и на многу деца им се допаѓа.

5. Грав
Гравот е калоричен и полн со протеини, па затоа воопшто не му треба месо. Морковите, пиперките и кромидот се одличен додаток на гравот.

6. Попара
Скршете го стариот леб на парчиња и здробете го во топла вода. Загрејте го маслото и кога ќе биде жешко, прелијте го, промешајте, додадете сирење или павлака. Може да се прави со млеко наместо вода, може да се направи и без врело масло.

7. Компир манџа
Кромидот и морковот се пропржуваат, се додаваат компирите исечкани на коцки, се прелива вода, се вари, па се додава сок од домати и се зачинува. По желба можете да додадете и друг зеленчук во компир манџата, на пример пиперки.

8. Стар леб со млеко и шеќер
Додадете шеќер на исечканиот леб и прелијте го со врело млеко.

Слични содржини