Кога понекогаш јадете надвор, во ресторан или кафетерија, не е можно да го контролирате целиот процес на подготовка и изборот на храна, но е можно да се храните здраво. Секако, поголема е веројатноста да јадете помасна храна, со повеќе сол и шеќер, а исто така поголема е веројатноста да јадете поголема порција отколку ако сте ја подготвиле сами дома. Еве неколку совети што да направите кога ќе се најдете во ресторан.
Порциите се токму она со што нè привлекуваат угостителите. Јадете полека, со уживање, и застанете кога ќе се наситите или кога повеќе не чувствувате глад. Ако имате проблем со хипертензија, замолете го келнерот да му каже на готвачот да не става сол во јадењето. Не јадете леб, лепчиња или погача пред келнерот да ви го донесе јадењето.
Келнерот дефинитивно ќе ви препорача некои јадења, тоа се оние што готвачите знаат добро да ги подготват. Слушнете го внимателно, и ако ви звучи поздраво од некои од јадењата во менито, прифатете го.
Ако вашиот оброк не доаѓа со салата, нарачајте зеленчукови салати кои нема да ве оптоварат премногу, а ќе добиете многу растителни влакна, витамини и минерали. Избегнувајте висококалорични салати базирани на мајонез, крем и сирење. И десерти, секако, бидејќи тие генерално се богати со заситени масти и шеќери.
Некои намирници се поздрави од другите, па ако се најдете во ситуација да мора да изберете, еве неколку совети: заменете ги колбасите, сланината или плескавиците со пилешко без кожа или посно месо: шунка или риба (непржено), заменете ги тестенините, мафините и кроасаните со интегрално тесто или лепчиња, заменете ги сосовите на база на сирење и кремастите сосови со сосови на база на домати или други зеленчуци, заменете го пржениот бел ориз со интегрален ориз зготвен во вода или на пареа, заменете ги пржените компири или кремастото пире од компири со варени или печени компири.
Заменете ги сите салати на база на мајонез и масло со обични, нискокалорични зеленчукови салати.
Многу вработени јадат првото нешто на кое ќе наидат, без разлика дали застануваат во сендвичарница, пицерија, ресторан за палачинки, хамбургер, продавница за здрава храна, супермаркет или кафетерија. Ако го направите вистинскиот избор, ќе јадете здраво.
Никој не ви забранува да понесете оброк со вас на работа, едноставно подгответе го наутро пред работа или навечер пред спиење. На тој начин дефинитивно ќе имате здрав оброк.
Салатите се здрави, вкусни и одличен избор за носење. Можете да ги зачинете однапред или ако не можат да останат зачинети долго, зачинете ги пред јадење. Салатите што содржат сложени јаглехидрати (ориз, тестенини, компири, пченка) заедно со зеленчук даваат поголемо чувство на ситост. Можете да додадете печено пилешко без кожа, сардини, свежо сирење, моцарела и чадена шунка во салатата ако сакате да вклучите протеини во неа. Изберете зеленчук кој е здрав и по можност сезонски. Сега се на пат ротквици, зелена салата и млад кромид, но секогаш можете да додадете моркови и зелен грав.
Сендвичите се прават брзо, но тоа не значи дека се нездрава брза храна. Изберете лепче/ролат од цело зрно или таков направен од црно и ‘ржано брашно. Само ставете малку путер (или павлака) и исечкана шунка или пилешки гради или туна, потоа сечкано варено јајце и неколку листови зелена салата и ако сакате сирење, но не растопено.
Апсолутно најдобриот начин да се подготви стек дома
Тестенините се исто така здрава опција, но без тие кремасти сосови или оние со многу маснотии. Наместо тоа, користете сосови на база на домати, кои се поздрави и имаат помалку калории. Ако додадете сирење во тестенините, не претерувајте.
Супите и чорбите се исто така избор што бара одредени услови. Најдобро е ако вклучува и зеленчук, а со него можете да јадете и тесто од цело зрно.