Јапонија одобри испуштање радиоактивна вода од Фукушима во океанот

од Stefanija Kuzmanovska

Јапонија денеска доби одобрение од Меѓународната агенција за атомска енергија за нејзиниот план да испушти прочистена радиоактивна вода од нуклеарната централа Фукушима, уништена од цунами, во океанот, и покрај жестокото противење од Пекинг и други локални противници.

По двегодишна анализа, Меѓународната агенција за атомска енергија (IAEA) објави дека плановите на Јапонија се во согласност со меѓународните безбедносни стандарди и дека ќе имаат „незначително радиолошко влијание врз луѓето и животната средина“, пренесува „Ројтерс“.

Јапонија не наведе датум за почеток на испуштањето на водата, процес за кој ќе бидат потребни помеѓу 30 и 40 години за да биде завршен.

За да започне ослободувањето, потребно е официјално одобрение од националното нуклеарно регулаторно тело за Токио Електрик Енергетската компанија (ТЕПКО), кое управува со нуклеарната централа Фукушима, каде што се случи голема несреќа во 2011 година.

Локалните јапонски синдикати на рибари се спротивставија на планот на владата, што треба да се случи во 2021 година, и рекоа дека ќе ги поништи нивните напори за поправка на нивниот углед откако неколку земји забранија одредени јапонски прехранбени производи по катастрофата во Фукушима.

Некои соседни земји, исто така, со години се жалат на заканата за морската средина и јавното здравје, а Кина е најголемиот критичар на јапонскиот план.

„Јапонија ќе продолжи да дава објаснувања до јапонскиот народ и меѓународната заедница на чесен начин заснован на научни докази и со високо ниво на транспарентност“, рече Кишида на состанокот со генералниот директор на IAEA, Рафаел Гроси, кој му го предаде конечниот извештај на нуклеарното регулаторно тело на ОН.

Пекинг, преку својата амбасада во Јапонија, рече дека извештајот на IAEA не може да биде „пропусница“ за испуштање вода и повика планот да биде суспендиран.

Слични содржини