Jeep подготвува новитети

од Vladimir Zorba

Според американските медиуми, ова ќе биде значајна година за Jeep, кој во својата гама ќе има две нови електрични возила и поголема линија на plug-in хибриди.

Новиот извршен директор на Jeep, Антонио Филоса, ги информираше медиумите за плановите и стратегијата на компанијата за зголемување на пазарниот удел.

Jeep Wagoneer S ќе започне да се произведува во вториот квартал од оваа година, пред да биде пуштен во продажба во третиот квартал. Тоа ќе биде најбрзиот Jeep досега кога ќе излезе во продажба, бидејќи ќе забрзува од 0 до 60 милји на час (96 km/h) за помалку од 3,5 секунди.

Wagoneer S има 600 коњски сили и се базира на скалабилната STLA Large платформа на Stellantis, исто како и новиот Jeep Recon, кој треба да се појави пред крајот на годината.

Jeep не дава конкретни датуми за производство и пристигнување на пазарот на Recon, но ќе ја има својата прва целосна продажна година во 2025 година заедно со Wagoneer S.

Поставата на 4xe plug-in хибриди на Jeep ќе се прошири следната моделска година. Еден модел кој најверојатно ќе пристигне е Gladiator PHEV.

Обновената линија е дел од стратегијата на брендот да го зголеми својот удел на пазарот во САД по пет последователни години на опаѓање на продажбата.

Jeep веќе ги поставува темелите за успешна моделска година. Ги намали цените на неколку модели за 2024 година, вклучувајќи го и Grand Cherokee и неодамна ажурираниот Gladiator. Wrangler исто така доби ажурирање за оваа моделска година.

Извршниот директор Филоса, исто така, има нов тим за подобрување на квалитетот и намалување на трошоците.

Слични содржини