Како да препознаете згрутчување на крвта и кога треба да се јавите на лекар?!

Згрутчувањето на крвта е исклучително редок, но може и сериозен несакан ефект на вакцината Астра Зенека против Ковид 19. Како да препознаете тромби, прочитајте подолу.

„Заклучивме дека формирањето на тромб треба да биде наведен како можен несакан ефект на вакцината“, рече во средата директорот на ЕМА, Емер Кук.

Придобивките од Астра Зенека продолжуваат да ги надминуваат ризиците, соопшти Европската агенција за лекови (ЕМА). Сепак, комитетот за безбедност на агенцијата рече дека е важно да се знаат знаците за можен тромб.

Згрутчување на крвта се формира кога крвта се згуснува и формира полуцврста маса. Може да биде корисен одговор при запирање на крварењето во случај на повреда, но згрутчувањето може да создаде проблеми ако го запре протокот на крв во виталното подрачје.

Згрутчување на крвта може да предизвика блокада на нозете, стомакот и белите дробови. Поголемиот дел од згрутчувањето на крвта поврзано со вакцината АстраЗенека се случило во вените на мозокот на луѓето кои примиле вакцина.

Овие тромби, познати како тромбоза на церебрален венски синус (CVST), може да доведат до мозочен удар, напади и смрт.

Како да препознаете згрутчување на крвта
До денес, повеќето пријавени тромби се појавија кај жени на возраст под 65 години во рок од две недели по вакцинирањето.

Бидејќи младите имаат поголема веројатност да го доживеат овој несакан ефект, британските регулатори препорачуваат луѓето на возраст под 30 години да не ја земаат вакцината АстраЗенека освен ако веќе не ја примиле првата доза на вакцината.

Симптомите на тромб вклучуваат отежнато дишење и главоболка. ЕМА наведе дека луѓето кои веќе примиле AstraZeneca треба да контактираат со својот лекар ако почувствуваат некој од следниве симптоми:

недостаток на воздух,
болка во градите,
оток во нозете,
стомачна болка,невролошки симптоми кои вклучуваат заматен вид и постојани главоболки.

Некои несакани ефекти кои вклучуваат болка во местото на пункција или болки во телото се лесни и нормални несакани ефекти во првите неколку дена по вакцинирањето и не претставуваат причина за загриженост.

Меѓутоа, ако имате потешки и подолги симптоми четири до 20 дена по вакцинирањето, треба да побарате лекарска помош, советува Светската здравствена организација (СЗО).

Згрутчувањето на крвта обично се третира со антикоагуланси, известува Science Alert и може да се избегнат компликации доколку тромбот се забележи рано.

loading...

Слични содржини