Кинезите не се шегуваат: Во три одделни тестови, Nio ET7 секој пат поминуваше над 1.000 км

од Vladimir Zorba

Кинескиот производител на електрични автомобили Nio ги објави резултатите од три одделни тестови за опсег спроведени со неговиот нов модел ET7. Тестовите не се важни само затоа што ET7 успеа да помине повеќе од 1.000 километри три пати со едно полнење, туку и поради новите полуцврсти батерии кои се вградени во новиот модел.

Производителот на автомобили ги објави резултатите од тестовите на патиштата, наведувајќи дека еден автомобил возен од Шангај до Ксиамен поминал 1.046 километри пред да остане без струја, а друг, кој тргнал од Пекинг до Хефеи, успеал да помине 1.062 километри пред да застане, а последниот автомобил, кој возел од Кунминг до Жанџијанг, поминал 1.070 км.

Како што пренесува „HAK“, на својот најдолг пат, ЕТ7 превезувал околу 200 кг товар, се искачил на 1.875 метри надморска височина, достигнал максимална брзина од 118 км/ч и одржувал просечна брзина од 83,7 км/ч, според Кинезите. Севкупно, на автомобилот му биле потребни 12,8 часа за да го заврши патувањето.

Батеријата од 150 kWh со полуцврст електролит е со иста големина како и литиум-јонската батерија од 100 kWh и тежи само 20 kg повеќе, и покрај тоа што содржи 50 проценти повеќе енергија.

Најавата за овие импресивни тестови на опсег се совпаѓа со почетокот на преднарачките за ET7 2024 година, кои беа отворени на 16 април во Кина.

Слични содржини