Косовските граѓани гласаат на локалните избори

од Vladimir Zorba

Во Косово денеска (17 -ти октомври) се одржуваат редовни локални избори, со право на глас да изберат градоначалници во 38 општини, како и собраниски советници.

Вкупно се гласа во 883 избирачки центри со 2.477 избирачки места, а Централната изборна комисија на Косово потврди дека гласачкиот материјал е распределен.

Портпаролот на Централната изборна комисија (ЦИК) Валмир Елези на првата прес -конференција рече дека сите избирачки места се отворени навреме, утрово во 7 часот наутро.

Во трката за градоначалник има вкупно 166 кандидати, а се гласа за 5.198 кандидати за советници.

Гласачките места ќе бидат отворени до 19 часот.

Право на глас на овие избори имаат 1.885.448 избирачи, што е речиси 100.000 повеќе отколку на предвремените парламентарни избори одржани во февруари 2021 година.

Околу 40.000 граѓани за првпат ќе имаат можност да гласаат на овие локални избори, односно нешто повеќе од 24.000 наполниле 18 години по изборите во февруари, додека останатите дури сега се регистрирани да гласаат затоа што немале косовска лична карта, односно имале само лична карта издадена од УНМИК (Привремена управа на Обединетите нации во Косово).

Над 18.000 гласачи, кои оттогаш починаа, се отстранети од избирачкиот список, додека околу 1.000 се отстранети од списокот бидејќи се откажале од косовското државјанство.

Слични содржини