Состојки:
– 310 гр темно чоколадо (70 проценти какао)
– 10 јајца
– сол
Глазура:
– 185 гр темно чоколадо
Подготовка:
Вклучете ја рерната да се загрее на 250 степени.
Калапот за торта обложете го со хартија за печење.
Тајната на подготовката на оваа торта е да се делува брзо кога ќе се стопи чоколадото и да се испече колачот на висока температура.
На пареа растопете 310 гр чоколада.
Изматете 10 белки и прстофат сол.
Изматете ги жолчките во пенестата смеса, па внимателно додајте ги во растопената чоколада.
Додадете неколку лажици белки, малку промешајте, па брзо и внимателно додадете го остатокот од белките. Не мешајте премногу.
Печете осум минути, не повеќе.
Печениот колач изладете го прво во калап на собна температура 30 минути, а потоа ставете го во фрижидер преку ноќ или најмалку 12 часа.
Свртете го колачот на чинија за сервирање и прелијте со тенок слој чоколаден прелив, кој го добивте од 185 гр темно чоколадо.
Оставете го колачот во фрижидер пет минути, а потоа исечете го и послужете.