Крстевски ги демантира обвинувањата на Бугарија за Државниот архив

Во изјава за Алсат, директорот на Државен Архив, Емил Крстевски ги демантираше обвинувањата кои пристигнаа од Софија, имено насочени на нетранспарентност и цензура на Државниот архив.

Во таа насока, Крстевски посочи дека институцијата редовно е посетена и од експерти и студенти кои доаѓаат од Бугарија. Исто така, тој потврди и дека двата архива се во одлична комуникација и имаат добри односи.

„Ова е една од 43-те оригинални песни што ги имаме од Гоце Делчев, напишани под псевдонимот Ахил. Тоа е преписка со неговите соборци и пријатели, и ние ги чуваме во нашите магацини. Ова е копија од документот на нашата азбука. Ова е документот за нашата химна“, вели Крстевски.

Слични содржини