Куба повеќе нема да биде иста: Кастро испратен од својот народ

Денес, 16 април, Раул Кастро ја напушта функцијата прв секретар на Комунистичката партија во Куба. Денес, историската генерација го трасира патот кон нова, помлада генерација. Треба ли да брзаме на Куба пред сè да се смени?

Во сенката на Фидел
Фидел Кастро беше импозантна фигура со силна личност и магнетна моќ на убедување. Како водач на револуционерниот процес, тој постојано беше во центарот на вниманието. Тој одржа стотици говори и редовно беше интервјуиран. Десетици биографии се напишани за „Ел Команданте ен хефе“.

Контрастот со Раул е впечатлив. До сериозната болест на Фидел во 2006 година, Раул едвај се најде во прв план. Едниот од браќата пет години помлад е штедлив во давањето интервјуа или говори. Бројот на биографии за него може да се смета на прстите на едната рака. Неговата улога во кубанската револуција честопати беше потценета. Двајцата браќа се надополнуваа еден со друг. Фидел беше идеолог, додека Раул беше попрактичен. Архитект Фидел, изведувач Раул, па ова може да биде кратко сумирано.

Воена кариера
„Кариерата“ на Раул започна за време на герилската војна. На почетокот на 1958 година, кога имаше едвај 26 години, тој стана командант на Вториот фронт. После низа воени успеси, тој брзо ја презеде контролата врз територијата со големина на Западна Мидлендс (8 квадратни километри). Во оваа ослободена област, тој воспостави потполно паралелна администрација, вклучително и училишта и болници. Тој спроведе аграрна реформа, изгради патишта, па дури воспостави и мало воено воздухопловство.

Во октомври 1959 година, Раул стана на чело на кубанските вооружени сили. Тој остана на таа позиција до изборите за претседател во 2008 година.

Опстанокот на новата револуција стоеше или падна со можност да се спротивстави на американската воена интервенција. Во првите месеци, новата кубанска армија не беше силна. Голем дел од опремата беше неупотреблива или несоодветна и многу офицери заминаа во САД.

Во јуни 1960 година, Раул отпатува во Прага и Москва за да обезбеди доволно воена опрема и муниција за да се спротивстави на инвазијата. Десетици пилоти поминаа тајна обука за итни ситуации во Чехословачка. Воспоставени се програми за интензивна обука во Куба.

25.000 војници и стотици илјади цивили поминаа основна борбена обука. Кубански тајни агенти се инфилтрирале во платеничка армија која се подготвувала во САД.

Неколку контрареволуционерни групи што планираат да поддржат подземна инвазија беа изложени и уапсени во Куба. Сите овие мерки обезбедија инвазијата на Заливот на свињите, која започна на 17 април 1961 година, да биде прекината по само 72 часа. Тоа беше првиот пораз на САД во нивниот „двор“.

Сепак, заканата не беше завршена. Куба не се приклучи на Варшавскиот пакт, што значеше дека по ракетната криза во 1962 година, земјата мораше да се потпре главно на сопствените сили во случај на интервенција.

Под водство на Раул, беше изградена целосно нова армија. Во раните 1970-ти, воздухопловните сили, оклопните трупи и ПВО се сметаа за едни од најдобрите во Латинска Америка. Додека советската армија беше заглавена во Авганистан, кубанската армија оствари неверојатни победи во оддалечените области, како што е против многу посилната армија на апартхејдот во Ангола и Намибија.

Покрај редовните трупи, формирана е и народна армија. За дваесет и четири часа, два милиони Кубанци можеа да се мобилизираат. Инвазивните трупи, како и во Виетнам, ќе бидат фатени во гнездото на стршлен и ќе бидат третирани со стапици, бунари, мини, тунели и така натаму.

За да го „освои“ островот, Пентагон ќе мора да испрати милиони војници и да претрпи огромни воени загуби. Тој мал остров го прави практично непобедлив. Во таа смисла, Куба, заедно со Виетнам, е пример за сегашните и идните генерации на успешен отпор кон агресивната политика на САД.

Hurе побрзаме ли на Куба?
Дали се очекуваат големи промени во политиката под сегашниот претседател и новата број еден Комунистичка партија? Со други зборови, дали треба да брзаме во Куба пред сè да се смени?

Секако дека не можеме да погледнеме во кристална топка, но шансите тоа да се случи се мали. Минатото покажува дека кубанското општество се карактеризира со изненадувачка стабилност и континуитет, дури и во многу тешки околности.

Постојат неколку причини за ова. Пред сè, политичкото лидерство се покажа конзистентно во изминатите шеесет години. Социјализмот отсекогаш останува водечки принцип, дури и во време на криза. Се чини дека така ќе остане во ерата по кастрацијата.

Одлучувањето е колективно. Не зависи од темпераментот или политичките преференции на претседателот на земјата, како што е случајот во САД, на пример.

Доколку реформите биле потребни во минатото, тие секогаш се вршеле претпазливо, не набрзина. Конечно, сите поголеми промени секогаш се детално презентирани пред јавноста. Нема широка поддршка, нема промени. Ова исто така спречува неочекувани и непредвидливи промени, се разбира.

Значи, не треба да се брза кон Куба пред сè да се смени таму. Но, тоа не го менува фактот дека станува збор за прекрасна дестинација за одмор. Покрај тоа, туристите наскоро ќе примаат бесплатна вакцина по пристигнувањето. Можеби тоа е причината зошто ќе започнеме наскоро, пишува авторот на статијата, Марк Вандерпит.

loading...

Слични содржини