Lamborghini исклучува помодернизирани класици

од Vladimir Zorba

Зборувајќи за Motor1, главниот технички директор на Lamborghini, Рувен Мор, посочи дека компанијата е цврсто фокусирана на својата иднина.

„Ние како бренд, сега и во минатото, не сме толку ретро-ориентирани“, вели Мор.

„Сигурен сум дека ќе има пазар за [ретро оживување], но тоа не одговара на стратегијата на нашата компанија. Countach беше специфичен пример за славење на одреден автомобил“.

Мор понатаму објасни дека етосот на Lamborghini бара нешто повеќе од еволутивен пристап кон новите производи на компанијата. „Секогаш се обидуваме малку да го промениме дизајнерскиот јазик“, рече тој.

Во исто време, Мор ги затвори restomods, но повторно, не поради недостаток на побарувачка.

„Цврсто верувам дека ако понудиме нешто такво, ќе има голем интерес кај клиентите“, потврди Мор, пред да ги поништи соништата за нова Miura, додавајќи: „Но, тоа не е нашата филозофија“.

Реалноста, според Мор, е дека Lamborghini има лојални сопственици на класични модели.

„Не сакаме да ги жртвуваме нашите класични автомобили бидејќи сопствениците имаат ваков вид на уметнички дела и не сакаме да правиме некаков паралелен пат. Ние сме мала компанија и претпочитаме да инвестираме во иднината [наместо] во минатото“.

Слични содржини