Латифи: Во буџетот на МОН за 2022 буџетирани се околу милијарда денари за подобрување на студентскиот стандард

од Destan Jonuzi

Советникот на министерот за образование Шпетим Латифи во емисијата 24 анализа на Тв24 потенцираше дека некој кој ги брани интересите зна студентите е токму МОН и не разбира зошто се на спротивставени стани.

– Министерот Јетон Шакири најтранспарентно ги води разговорите со двете страни за подобрување на стандардот. Има простор за подобрување и студираат подостоинствено. Во образованието капиталните инвестиции и носење на заеднички политики и измените на законите во интерес на студентите и професорите, во буџетот на МОН за 2022 буџетирани се околу милијарда денари и тие веќе се околу 70% реализирани до овој момент, вели Латифи.

Од друга страба, Кристијан Димков од Студентски отпор истакна дека целата поента на протестот е унапредување на стандрдот кај студентите и барањата се многу реални и базични.

– Тоа се основни работи за кои допрва разговараме, за нормални услови во студентските домови. Студентите да можат достоинствено да студираат и да ги имаат основните улови, истакна Димков.

Слични содржини