Лазања со тиквички и кашкавал! Супер едноставно, но вкусно јадење

од Vladimir Zorba
410 прегледи

Во потрага по вкусни и креативни идеи за ручек или вечера, ви носиме рецепт за освежително ново издание на класичен италијански деликатес – лазањи со тиквички и кашкавал.

Состојки:

* 600 гр тиквички
* 50 гр путер
* лажица сув зачин
* 12 кори за лазањи
* 100 гр горгонзола
* 50 гр моцарела
* 15 гр пармезан

За бешамелот:

* 50 гр путер
* 50 гр брашно
* литар млеко
* лажица сув зачин
* сол, бибер

Подготовка:

Измијте ги тиквичките и исечете ги по должина на тенки парчиња. Пропржете ги кратко на путер, додадете сол, бибер и зачини по вкус, па тргнете ги од оган.

Варете ги корите во солена вода неколку минути.

Загрејте го путерот во тенџере, додадете го брашното и пропржете со мешање. Постепено додавајте млеко и мешајте додека не се добие густа и мазна смеса. Сол, бибер и зачинете по вкус.

На дното на огноотпорен сад ставете малку бешамел сос, одозгора ставете слој лазања, прекријте со тиквички, моцарела, горгонзола и пармезан, па покријте со уште еден слој лазања. Повторете ја постапката се додека има материјал.

Завршете со бешамел сос, па печете во рерна на 220 степени околу 25 минути.

На здравје!

Слични содржини