Лекарите секогаш ги додаваат овие состојки во нивните оброци, пробајте ги уште денес

од Milan1
85 прегледи

Лекарите се залагаат за правење здрав избор, избирање на храна која нуди придобивки како што се зајакнување на енергијата, борба против болести и избирање состојки кои ќе им помогнат да останат здрави и со зајакнат имунолошки систем. Еве листа на најдобри состојки, како и што можат да направат за вашето здравје.

Пиперка

Пушената пиперка додава одличен вкус на секое јадење, а ако е зачинета, дополнително ќе го забрза вашиот метаболизам.

„Тоа е особено добра состојка за веганска храна, дава речиси вкус сличен на сланина. „Таа е богато со витамин А, бета каротен, силен антиоксиданс кој го спречува оштетувањето на клетките“, вели д-р Линда Шиу, интернист и директор на кулинарска медицина.

Куркума

Куркумата е моќен антиинфламаторен лек, сличен на фармацевтските инхибитори.

Овој златно-портокалова зачин кој ја формира основата на кари во прав може да помогне при воспалителни состојби како што се артритис и воспалителна болест на цревата.

Булгур

Јаткастиот булгур од цело зрно кој бил сварен, а потоа исушен, може да се подготви многу брзо со едноставно натопување во зовриена вода.

„Користете го наместо ориз или како основа за салата“, вели д-р Шиу.

Булгурот е одлична храна за дијабетичари бидејќи е богат со влакна со многу низок гликемичен индекс, со мало влијание на шеќерот во крвта.

Ким

Друга омилена состојка на д-р Шиу е кимот, кој е добар извор на влакна и минерали.

„Има многу фитохемикалии со антиоксидантно и можно антимикробно дејство“, додава тој и нагласува дека е еден од зачините што е навистина добар за очите.

Чиа семиња

„Чиа семето може да се додаде во смути, да се попрска на овесна каша и јогурт, да се измешаат во печива и преливи за салати, па дури и да се направи сопствен чиа пудинг. „Тие се одличен начин да додадете влакна, здрави масти и протеини во вашата исхрана“, вели д-р Каролин Седерквист.

Лук

Лукот не само што дава посебен и моќен вкус на јадењето, туку има и многу придобивки. Д-р Кирин Данстон вели дека е богат со витамини Б, Ц и минерали селен и цинк, кои го зголемуваат нивото на енергија и правилното функционирање на имунолошкиот систем.

Ѓумбир

Ѓумбирот може да се додаде во јадењата, но многу е корисен и како чај.

Слични содржини