Лекарите се залагаат за правење здрав избор, избирање на храна која нуди придобивки како што се зајакнување на енергијата, борба против болести и избирање состојки кои ќе им помогнат да останат здрави и со зајакнат имунолошки систем. Еве листа на најдобри состојки, како и што можат да направат за вашето здравје.
Пиперка
Пушената пиперка додава одличен вкус на секое јадење, а ако е зачинета, дополнително ќе го забрза вашиот метаболизам.
„Тоа е особено добра состојка за веганска храна, дава речиси вкус сличен на сланина. „Таа е богато со витамин А, бета каротен, силен антиоксиданс кој го спречува оштетувањето на клетките“, вели д-р Линда Шиу, интернист и директор на кулинарска медицина.
Куркума
Куркумата е моќен антиинфламаторен лек, сличен на фармацевтските инхибитори.
Овој златно-портокалова зачин кој ја формира основата на кари во прав може да помогне при воспалителни состојби како што се артритис и воспалителна болест на цревата.
Булгур
Јаткастиот булгур од цело зрно кој бил сварен, а потоа исушен, може да се подготви многу брзо со едноставно натопување во зовриена вода.
„Користете го наместо ориз или како основа за салата“, вели д-р Шиу.
Булгурот е одлична храна за дијабетичари бидејќи е богат со влакна со многу низок гликемичен индекс, со мало влијание на шеќерот во крвта.
Ким
Друга омилена состојка на д-р Шиу е кимот, кој е добар извор на влакна и минерали.
„Има многу фитохемикалии со антиоксидантно и можно антимикробно дејство“, додава тој и нагласува дека е еден од зачините што е навистина добар за очите.
Чиа семиња
„Чиа семето може да се додаде во смути, да се попрска на овесна каша и јогурт, да се измешаат во печива и преливи за салати, па дури и да се направи сопствен чиа пудинг. „Тие се одличен начин да додадете влакна, здрави масти и протеини во вашата исхрана“, вели д-р Каролин Седерквист.
Лук
Лукот не само што дава посебен и моќен вкус на јадењето, туку има и многу придобивки. Д-р Кирин Данстон вели дека е богат со витамини Б, Ц и минерали селен и цинк, кои го зголемуваат нивото на енергија и правилното функционирање на имунолошкиот систем.
Ѓумбир
Ѓумбирот може да се додаде во јадењата, но многу е корисен и како чај.