Состојки:
500 мл течна павлака, слатка
250 мл кокосово млеко
200 г шеќер
120 г пченкарно брашно
1 чаша рендан кокос
1 ампула течна есенција ванила
150 г масло
100 мл вода
1 врв на лажиче сол
1 чаша брашно
5 јајца
1 жолчка за премачкување
Подготовка:
Во голема тава измешајте ја течната павлака, 150 мл од кокосовото млеко, шеќерот и павлаката. Мешајте постојано на шпорет на средна температура, додека се добие кремаста смеса.
Тргнете од огнот и прелијте со крем во голем сад. Додајте кокос и ванила. Промешајте со лажица додека сите производи се измешаат целосно. Покријте го цврсто садот и ставете го да се излади во фрижидер за неколку часа.
Во друга тава ставете го останатото кокосово млеко, водата, брашното, маслото и солта. Мешајте на шпоретот повторно на средна температура, додека се добие многу меко тесто.
Тестото префрлете го во сад и додадете ги јајцата едно по едно кон тестото. Промешајте. Откако тестото е подготвено го полните со слаткарски шприц.
Распостелете хартија за печење на послужавник. Со помош на шприцот оформете еклери со неодредена форма. Намачкајте ги со скршено јајце и печете во загреана рерна на 220 степени печка. По 15 минути намалете ја температурата и печете уште 15 минути.
Кога еклерите ќе се подготвени извадете ги од рерната. Направете мал засек во долниот дел и повторно со шприц ги пополните со кремот. Изладете добро пред сервирање.
Фото: istock