Луѓе раселени поради климатска криза ќе сведочат на првото сослушување од ваков вид во САД

од Vladimir Zorba

Заедниците кои се под непосредна закана од подигање на нивото на морето, поплави и други екстремни временски услови ќе сведочат во Вашингтон во четврток, бидејќи најистакнато тело за човекови права во регионот ќе одржи прво од ваков вид сослушување за тоа како климатската катастрофа предизвикува присилна миграција низ Америка.

Интер-американската комисија за човекови права (IACHR) ќе ги сослуша луѓето на првата линија на климатската вонредна состојба во Мексико, Хондурас, Бахамите и Колумбија, како дел од специјалното сослушување што го бараат групите за човекови права во Латинска Америка, САД и Карибите.

Сè поголем број мигранти и бегалци кои се обидуваат да бараат засолниште во САД и други земји се раселени поради урагани, топлотни бранови и суша, како и бавни климатски катастрофи како што се закиселување на океаните, ерозија на крајбрежјето и опустинување.

Сведоците ќе го вклучуваат Хигинио Алберто Рамирез од Хондурас, кој минатата година претрпе повреди кои му го променија животот кога пожар срамни притворен центар во Сиудад Хуарез, Мексико, при што загинаа 43 мигранти од Латинска Америка. Рамирез е од Седењо, крајбрежен рибарски град кој исчезнува поради зголеменото ниво на морето и се обидуваше да стигне до САД за да ги исплати семејните долгови откако плимните бранови го уништија расадникот за ракчиња каде што работел тој и неговиот татко.

„Случајот со семејството Рамирез е трагичен потсетник дека присилната миграција не е проблем за иднината. Нивото на морето се зголемува поради климатските промени со децении. Државите и хуманитарните системи мора да го достигнат чекорот и да обезбедат заштита“, рече Гретчен Кунер, директор на Мексиканскиот Институт за жени во миграција (Имуми), една од групите што побараа сослушување.

Климатската криза претставува егзистенцијална закана за крајбрежните заедници како што е Седењо, каде што најмалку 300 метри земјиште – а со тоа и голем број хотели, ресторани, продавници, училишта и домови – беа потопени во текот на изминатите неколку години во услови на сè почести и деструктивни плимни поплави и бури.

Хондурас, и огромното мнозинство на земји и островски нации во регионот, придонесоа минимално за стакленички гасови кои го поттикнуваат глобалното загревање. Сепак, тие се меѓу некои од најранливите во светот, благодарение на мешавината на географија, сиромаштија, политичка нестабилност и ограничен пристап до климатската адаптација и мерки за ублажување.

Сослушувањето во четврток е дел од притисокот за IACHR формално да го признае принудното раселување како последица на климатската криза, да изврши посети на земјата и да воспостави упатства за заштита на внатрешно раселените лица и оние кои бараат засолниште во други земји.

Со оглед на тоа што политиките за имиграција и бегалци во САД, Мексико и пошироко стануваат сè посурови, а критериумите за азил се потесни, експертите, исто така, ќе извршат притисок врз IACHR да ги потсети државите на принципот на не-враќање, кој забранува враќање на раселените лица во ситуации што ги ставаат нивните животи или слободи се загрозени поради ефектите од климатската криза.

„Сведоштвата на луѓето директно засегнати покажуваат дека бавниот и брзиот почеток на ефектите од климатските промени негативно влијае на најосновните права на цели заедници, особено на оние веќе маргинализирани и расилизирани, како и на таканаречените зони на жртвување“, рече Аделин Но, истражувач на AI за Централна Америка.

„Бараме од IACHR да им го покаже на државите правилниот пат ставајќи ги човековите права во центарот, наместо повеќе мерки на расправија, притвор и мерки за криминализација кои само ги зголемуваат ризиците по животите на овие луѓе“.

Слични содржини