Никогаш побрза подготовка и убав вкус.
Состојки:
1 ½ шолја пченично брашно
½ чаша шеќер
2 лажички прашок за пециво
½ лажичка сода бикарбона
¼ лажичка сол
½ чаша несолен путер, стопен
¾ чаша јогурт
2 големи јајца
1 лажичка екстракт од ванила
1 ½ шолја свежи кајсии, исечени на коцки
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 190°C. Лесно подмачкајте калап за мафини или вметнете хартиени калапи во него.
Во голем сад изматете ги брашното, шеќерот, прашокот за пециво, содата и солта додека убаво не се соединат. Во посебен сад изматете ги растопениот путер, јогуртот, јајцата и екстрактот од ванила.
Истурете ги течните состојки во сувите состојки и нежно измешајте додека не се соединат. Внимавајте да не мешате премногу; неколку грутки се во ред. Нежно преклопете ги кајсиите исечкани на коцки, рамномерно распоредувајќи ги преку тестото.
Ставете го тестото со лажица во подготвените калапи за мафини, пополнувајќи го секој до три четвртини. Печете околу 18-20 минути или додека чепкалка за заби вметната во центарот на кифлата не излезе чиста.
Извадете ги мафините од рерна и оставете ги да се изладат во тавата неколку минути. Овие мафини од кајсии се совршени за појадок, бранч, но и во секое време од денот.
Кога ќе го усовршите овој рецепт, ќе „играте“ со други видови овошје или може да додадете чоколадо, ќе биде прекрасно!
На здравје!