Мафини со лешници и чоколадни трошки

од Stefanija Kuzmanovska
252 прегледи

Состојки:

– 250 гр брашно

– 150 гр шеќер

– 150 мл млеко

– 100 гр путер

– 2 јајца

– кесичка прашок за пециво

– прстофат сол

– 2 кесички ванилин шеќер

– 2 кесички чоколадни трошки

– 2 шаки крупно мелени лешници

Подготовка:

За мафините најважно е да се соединат влажните и сувите состојки одделно, се да се измеша колку добро да се соедини, а влажните состојки секогаш да се стават во сувите.

Измешајте ги шеќерот, брашното, прашокот за пециво, солта и ванилиниот шеќер. Растопете го путерот и изладете го, а со рака изматете ги јајцата.

Во друг сад измешајте млеко, растопениот и изладен путер и изматените јајца. Додадете ги влажните состојки на сувите состојки и измешајте сè со блендер додека убаво не се соедини.

Потоа додадете ги чоколадните трошки и крупно мелените лешници. Зачувајте дел од лешниците за посипување пред печење.

Во калапите за мафини ставете хартиени корпички и наполнете ги до 2/3 бидејќи мафините ќе нараснат.На крајот посипете со лешници.

Печете 15 до 20 минути.

Слични содржини