255
Состојки:
– 4 млади главици кромид
– 1 тиквичка
– 1 црвена пиперка
– 40 мл масло
– сол, бибер
– 200 гр јогурт
– 1 јајце
– 300 гр брашно
– 1/2 кесичка прашок за пециво
– 2 моркова
– 100 мл млеко
Подготовка:
Зеленчукот исечкајте го на коцки, па кратко пропржете на малку масло. Зачинете со сол и бибер и оставете да се излади.
Подгответе калап за 12 мафини и по желба премачкајте со масло или покријте со хартиени корпи. Соединете ги сите состојки и добро измешајте со лажица. Зачинете по вкус.
Тестото поделете го во калап и печете ги мафините во загреана рерна на 180 степени околу 30 минути додека не добијат убава кафена боја.