Медведев за соборувањето на дронот над Црното Море: „Американците целосно полудеа“

од Stefanija Kuzmanovska

Поранешниот руски претседател и актуелен број два во рускиот Совет за безбедност, Димитриј Медведев на Телеграм се огласи во врска со падот на американскиот дрон.

„Во врска во американскиот дрон. Кратки заклучоци: нема меѓународна конвенција на оваа тема. Чикашката конвенција од 1944 година и другите меѓународни документи не ги регулираат овие прашања. Патем, ќе потсетам дека Американците го уништија Договорот за отворено небо, кој даде право на воени инспекции“, напиша Медведев.

Тој додава дека се уште се формира домашната легислатива.

„Меѓутоа, во воздухопловните кодекси се користат термините ‘забранети зони’ и ‘ограничени зони’. Затоа, во согласност со член 15 од Граѓанскиот законик, забранети зони, опасни зони (области на полигони за обука, минирање итн.), ограничени зони за летови на воздухоплови и други елементи на структурата на воздушниот простор се определуваат кои се основани за вршење работи во воздушниот простор.

Тоа го прави владата. Дроновите исто така мора да ги почитуваат овие правила. Особено во периодот на воените дејствија, што им е познато на сите корисници на воздушниот простор. Освен тоа, понекогаш е тешко да се фиксира моментот кога авион или беспилотно летало влегува во територијалното море.

А тоа е дел од нашата територија на која се протега нашиот суверенитет“, напиша Медведев.

„Едноставно кажано, Американците целосно полудеа“, додаде тој, истакнувајќи дека сепак треба да се одржуваат воените контакти со нив, особено по изјавите на сенаторот Греам, кој рече дека е неопходно да се соборат руски авиони.

„Инаку, со такви суштества понекогаш се случуваат авионски несреќи“, заклучи Медведев.

Слични содржини