Mercedes го слави производството на своето 10-милионито возило во својот производствен погон во Бремен

од Vladimir Zorba

Фабриката на Mercedes-Benz во Бремен достигна импресивно „округла“ бројка во својата 46-годишна историја, броејќи до 10-милионитото возило.

Јубилејното возило е целосно електричното EQE. Електричните возила и plug-in хибридите се составен дел од производното портфолио на фабриката. EQC беше првото масовно произведено електрично возило на Mercedes-Benz во 2019 година и беше интегрирано во сериското производство во Бремен. Оттогаш, производството во Бремен го опфати целиот асортиман на погонски технологии.

Целосно електричниот деловен седан EQE е изграден на истите линии како возилата со конвенционален погон од 2022 година. Покрај тоа, фабриката на Mercedes-Benz во Бремен е водечка фабрика за C-Class и исто така го контролира производството на GLC во глобалната производствена мрежа. Минатата година, околу 277.000 возила излегоа од производната лента во Бремен.

По повод производствениот јубилеј, фабриката од колекцијата го извлече и возилото кое беше првото возило со ѕвезда што излета од производната лента во Бремен во 1978 година: Mercedes-Benz 123 T-моделот.

„Производството од 10 милиони возила уште еднаш ја нагласува ефикасноста и флексибилноста на локацијата во Бремен. Им честитам на сите колеги за овој исклучителен тимски настап. Вашата посветеност и страст да изградите совршен Mercedes-Benz за секој клиент ја овозможуваат успешната приказна на оваа фабрика“, рече Јорг Бурцер, член на Управниот одбор на Mercedes-Benz Group AG одговорен за производство, квалитет и управување со синџирот на снабдување. .

Слични содржини