Мета: Содржините за самоубиство и самоповредување ќе бидат скриени од малолетниците

од Stefanija Kuzmanovska

Според новите правила, платформите Инстаграм и Фејсбук ќе кријат содржини поврзани со самоубиства, самоповредување и нарушувања во исхраната од малолетници, објави компанијата „Мета“, сопственик на овие социјални мрежи.

Корисниците на возраст под 18 години нема да можат да го видат овој тип на содржина, дури и ако ја споделува некој што го следат. Тие мора да имаат најмалку 13 години за да се регистрираат на Инстаграм и Фејсбук, наведе Sky News.

Наместо тоа, платформите ќе споделуваат ресурси од добротворни организации за ментално здравје кога некој ќе сподели објава за нивната борба со самоповредување или нарушувања во исхраната.

Слични содржини